jobocoach eindhoven

Keuzes en dilemma’s. Hoe kies ik nu de juiste keuze?

Keuzes maken, we doen het iedere dag ontelbare keren. In de meeste gevallen totaal onbewust. Maar alle keuzes die je maakt zijn op basis van bepaalde ervaringen, adviezen van mensen (meestal die dicht bij je staan) of gewoon puur op je gevoel.

Maar hoe maak je nu bewust een belangrijke keuze waarbij je nog geen of weinig ervaring hebt, zoals bijvoorbeeld bij het kiezen van een opleiding of (nieuwe) baan? Het maken van zo’n keuze ligt meestal buiten je comfortzone. Je zal hierbij moeten vertrouwen op jezelf.

Twee tips bij het maken van een keuze:

* Luister goed naar je eigen gevoel. En daarmee bedoel ik dan je echte ‘onderbuik’ gevoel en niet je emoties. Jouw emoties worden namelijk vaak gevoed vanuit je denken. Je kunt je emoties onderscheiden van je ware gevoel door een keuze te maken in je hoofd over je gedrag in een bepaalde situatie. Merk je dat je zenuwachtig of onzeker wordt door deze keuze, dan is het aannemelijk dat je besluit gebaseerd is op emotie. Als je kiest vanuit je gevoel dan merk je dat je na de keuze rustig en relaxed blijft.

* Leer van niet succesvolle keuzes. Het is beter om een keuze te maken die achteraf misschien niet de beste was, dan helemaal geen keuze maken. Op deze manier kom je er in ieder geval achter wat niet voor je werkt, of hoe het de volgende keer beter kan. Welke keuze je dus eigenlijk ook maakt, het levert altijd iets op.‘Vele wegen leiden naar Rome’ is een spreekwoord dat goed past bij het maken van keuzes. Het maakt uiteindelijk niet zo veel uit hoe je in Rome komt, zolang je er maar komt! Iedere keuze die je maakt is eigenlijk goed. Hierdoor blijf je in beweging, en dat is goed want Rome zal niet naar jou komen.